LaSexta estrena dimecres que ve 7 de novembre a les 23:00 hores 'Terapia de pareja', un nou format d'assessorament que ajuda a parelles en crisi a identificar l'origen dels seus problemes i els oferix estratègies per a superar-los i reconduir la seua relació. El programa proporciona les ferramentes i les claus necessàries perquè les parelles afronten per elles mateixes la resolució de la crisi, ja siga per a salvar la seua relació o per a assumir que ha arribat al seu final.
El programa de laSexta es basa en un material inèdit, únic i exclusiu: la gravació, minut a minut, del comportament de les parelles en el seu domicili, amb un sofisticat equip de càmeres de vídeo vigilància que arreplega tots els detalls de la vida quotidiana de la parella durant 3 setmanes, les 24 hores, sense pautes, ni guió previ. Són parelles que tenen problemes comuns com el desigual repartiment de tasques en la llar, la falta d'afectivitat, discussions fortes, problemes de compatibilitat de la vida laboral i personal. El programa, d'esta manera, oferix una imatge totalment actualitzada de la realitat de les parelles a Espanya.
Un equip de psicòlegs, format per Arantxa Coca Vila i Mariano Betés de Toro, analitza i avalua les imatges arreplegades per a detectar les causes del conflicte. Posteriorment, mostren a la parella les seqüències que millor exemplifiquen la crisi i proposen canvis d'actitud i activitats concretes orientades a proporcionar a la parella ferramentes per a superar-la. Este procés dura dos mesos i durant tota la producció del programa es manté el suport a les parelles.
Per exemple, darrere d'una exhaustiva observació de les imatges de les convivència quotidiana de Moisés i Laura, Arantxa i Mariano els diuen coses com: “abraçar-vos per prescripció terapèutica durant més de tres minuts”, “dis-me que la teua parella t'importa més que els iogurts”, “l'estàs perdent, has de reconquistar-la” o “en la vostra llit hi ha massa gent, la gosseta Lluna no pot dormir amb vosaltres”.
Arantxa Coca Villa i Mariano Betés de Toro son els experts que analitzen i avaluen cada un dels casos, orienten a les parelles i elaboren un pronòstic sobre el futur dels protagonistes.
L'equip de 'Terapia de pareja' és conscient de la gran responsabilitat que suposa manejar el material que les parelles participants posen a disposició del programa. Per això s'han pres totes les precaucions per a garantir que les exigències televisives no desvirtuen l'essència terapèutica del procés. Per a això, la psicòloga Begoña Odriozola, que no apareix en pantalla, assessora a l'equip durant tot el procés de producció, i establix uns llaços de compromís amb les parelles que continuen més enllà de l'emissió del programa.
Dinàmica del programa
'Terapia de pareja' se estructura en tres parts ben diferenciades. Al principi, el programa arreplega els moments més significatius de les dos primeres setmanes d'observació, i el procés de treball dels psicòlegs per a analitzar i valorar les imatges obtingudes.
Després del primer procés d'anàlisi dels psicòlegs, la parella acudix a la consulta per a visionar i comentar amb els professionals les seqüències més rellevants i les que millor identifiquen les arrels del seu conflicte. Per a les parelles, contemplar les imatges dels seus propis actes en el context de la consulta, és, en si mateix, una experiència terapèutica que els permet adonar-se de com actuen, què senten, i en quin punt està la relació.
Al final d'esta primera sessió, els experts proposen una llista d'activitats que la parella ha de dur a terme durant la setmana següent. Estes activitats van des de la redistribució del repartiment de les tasques domèstiques fins a dràstics canvis d'hàbits i estan dissenyades a mesura de cada parella per a ajudar-los a iniciar el camí que els ha de portar a corregir o superar els obstacles més importants de la seua relació.
Alguns dels consells que els especialistes recomanen als protagonistes del programa són, per exemple: “Mengeu en la taula i no de peu en la cuina a qualsevol hora” “dormiu separats per a donar-vos compte del distanciament afectiu que existix entre vosaltres” “organitzeu una menjada amb amics i tu et disculpes públicament pel puntelló que els donares a ella” “prohibit parlar de treball el cap de setmana”.
Darrere d'eixa primera consulta, s'inicia un nou cicle de gravació d'una setmana que arreplega en imatges l'aplicació de les activitats per part de la parella.
Finalment, els psicòlegs visionen el material per a valorar els progressos. Al cap d'eixa setmana de seguiment, la parella torna a trobar-se en la consulta amb els psicòlegs per a una última avaluació de les millores aconseguides. El programa es tanca amb el pronòstic dels experts sobre el futur de la parella i la valoració que fan els protagonistes de tot el procés i el que l'experiència que ha suposat per a ells.
L'observació
La gravació en les cases dels participants compta amb un equip tècnic especialment dissenyat per al programa. Quatre càmeres i fins a 20 micròfons, situats en el saló, la cuina i el dormitori capten els moments de discussió, però també el llenguatge no verbal excloent-ne els moments més íntims de parella. Fins al més mínim gest és analitzat per la mirada experta de l'equip d'especialistes d'un programa que no furga en la intimitat dels seus protagonistes, que només pretén diagnosticar i tractar un problema.
La parella és perfectament conscient de la presència de les càmeres, però en un parell de dies s'obliden per complet de la seua presència i per això les seqüències captades són totalment reals, espontànies i naturals, sense pauta ni guió.
Tot el sistema, que s'activa amb sensors de moviment, està centralitzat en un rack que conté quatre ordinadors sincronitzats, un per cada cambra. Açò permet registrar imatges en temps real amb informació exacta sobre el dia, hora i el lloc en què s'han produït.
El manteniment d'este sistema requerix intervenció diària: les imatges queden registrades en discs durs extraïbles amb capacitat per a gravar més de 40 hores d'àudio i vídeo. Estos discos es canvien cada dia i a partir d'ací es construïx una línia de temps, de 24 hores, amb tot el que ha succeït en la casa.
Amb la informació que es recopila diàriament els terapeutes disposen d'un material que els permet observar el comportament de les parelles i establir les pautes per a ajudar a resoldre els problemes de la relació.
Els primers protagonistes
Moisés y Laura
Moisés, de 29 anys, i Laura de 27, porten set anys de relació i els últims tres han estat vivint junts en un pis que han comprat entre els dos.
Moisés treballa en una empresa familiar de confecció de roba eivissenca i Laura regenta una botiga de moda. Darrere d'una forta discussió, Moisés se'n va anar de casa i va passar unes setmanes amb els seus pares. Fins a eixe moment la seua relació sempre havia sigut bona.
Ambdós són dialogants i comprensius, però el treball i la rutina han creat una excessiva tensió entre ells i han sorgit seriosos dubtes de cara al futur de la relació. En 'Terapia de pareja' busquen un enfocament nou i un punt d'inflexió amb ajuda professional.
Carla y Alex
Alex es de Macedònia, té 26 anys i va arribar a Espanya fa més de 10. Treballa en una fàbrica de pa. La seua parella, Carla, és de Bolívia, té 34 anys i porta vivint ja 6 anys al nostre país. Treballava com a dependenta fins que va donar a llum al seu fill, que té 7 mesos, i que és en qui centra tota la seua atenció.
L'arribada del xiquet ha canviat profundament la relació de parella. No tenen temps l'un per a l'altre, hi ha més discussions... A més, Alex no col·labora molt en les tasques domèstiques i això és un reprotxe constant per part de Carla. Tenen previst casar-se molt prompte, però abans han volgut revisar la seua relació.
L'equip del programa
Arantxa Coca Vila
Es psicopedagoga familiar i analista transaccional. Llicenciada en psicopedagogia dirigix el seu propi centre de psicoteràpia infantil i adulta a Barcelona i exercix, des de 1999, com a terapeuta transaccional (escola humanista). Experta en la parella i les relacions personals, Arantxa Coca és professora de cursos sobre relacions personals en el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya.
En el camp editorial, ha publicat diversos llibres i articles en revistes especialitzades i a més és col·laboradora habitual, com a especialista en diversos temes de psicologia, en diferents mitjans de comunicació com de RNE-1, Catalunya Ràdio o Canal Català TV.
Mariano Betés de Toro
Farmàcia, Medicina, Psiquiatria, Filosofia… i així fins a un total de set carreres són les que ha estudiat Mariano Betés en diferents universitats de tot el món.
Expert en musicoterapia, porta més de 10 anys dirigint els cursos de postgrau en la Facultat de Medicina de la Universitat d'Alcalá. Després dels seus estudis de filosofia es va fer assessor filosòfic i va estar psicoanalitzant-se durant quatre anys. En este temps va aprendre moltes pràctiques com a terapeuta que intenta aplicar en una consulta particular, en la que té com a clients només als seus amics i persones més pròximes.
Begoña Odriozola
Llicenciada en Psicologia, compta amb un Màster en Teràpia Familiar i Postgrau en Teràpia Cognitiu-Social i és membre acreditat de la Societat Catalana de Teràpia Familiar, Societat Catalana de Sexologia i Societat Espanyola de Psicoteràpies Cognitives. Com a docent, entre altres, ha participat en els cursos Màster de Sexologia de les universitats de València i de Barcelona.
Col·labora habitualment amb diverses publicacions de caràcter divulgatiu i en distints espais televisius. Des de 1995, col·labora setmanalment en diferents programes de ràdio.
El programa de laSexta es basa en un material inèdit, únic i exclusiu: la gravació, minut a minut, del comportament de les parelles en el seu domicili, amb un sofisticat equip de càmeres de vídeo vigilància que arreplega tots els detalls de la vida quotidiana de la parella durant 3 setmanes, les 24 hores, sense pautes, ni guió previ. Són parelles que tenen problemes comuns com el desigual repartiment de tasques en la llar, la falta d'afectivitat, discussions fortes, problemes de compatibilitat de la vida laboral i personal. El programa, d'esta manera, oferix una imatge totalment actualitzada de la realitat de les parelles a Espanya.
Un equip de psicòlegs, format per Arantxa Coca Vila i Mariano Betés de Toro, analitza i avalua les imatges arreplegades per a detectar les causes del conflicte. Posteriorment, mostren a la parella les seqüències que millor exemplifiquen la crisi i proposen canvis d'actitud i activitats concretes orientades a proporcionar a la parella ferramentes per a superar-la. Este procés dura dos mesos i durant tota la producció del programa es manté el suport a les parelles.
Per exemple, darrere d'una exhaustiva observació de les imatges de les convivència quotidiana de Moisés i Laura, Arantxa i Mariano els diuen coses com: “abraçar-vos per prescripció terapèutica durant més de tres minuts”, “dis-me que la teua parella t'importa més que els iogurts”, “l'estàs perdent, has de reconquistar-la” o “en la vostra llit hi ha massa gent, la gosseta Lluna no pot dormir amb vosaltres”.
Arantxa Coca Villa i Mariano Betés de Toro son els experts que analitzen i avaluen cada un dels casos, orienten a les parelles i elaboren un pronòstic sobre el futur dels protagonistes.
L'equip de 'Terapia de pareja' és conscient de la gran responsabilitat que suposa manejar el material que les parelles participants posen a disposició del programa. Per això s'han pres totes les precaucions per a garantir que les exigències televisives no desvirtuen l'essència terapèutica del procés. Per a això, la psicòloga Begoña Odriozola, que no apareix en pantalla, assessora a l'equip durant tot el procés de producció, i establix uns llaços de compromís amb les parelles que continuen més enllà de l'emissió del programa.
Dinàmica del programa
'Terapia de pareja' se estructura en tres parts ben diferenciades. Al principi, el programa arreplega els moments més significatius de les dos primeres setmanes d'observació, i el procés de treball dels psicòlegs per a analitzar i valorar les imatges obtingudes.
Després del primer procés d'anàlisi dels psicòlegs, la parella acudix a la consulta per a visionar i comentar amb els professionals les seqüències més rellevants i les que millor identifiquen les arrels del seu conflicte. Per a les parelles, contemplar les imatges dels seus propis actes en el context de la consulta, és, en si mateix, una experiència terapèutica que els permet adonar-se de com actuen, què senten, i en quin punt està la relació.
Al final d'esta primera sessió, els experts proposen una llista d'activitats que la parella ha de dur a terme durant la setmana següent. Estes activitats van des de la redistribució del repartiment de les tasques domèstiques fins a dràstics canvis d'hàbits i estan dissenyades a mesura de cada parella per a ajudar-los a iniciar el camí que els ha de portar a corregir o superar els obstacles més importants de la seua relació.
Alguns dels consells que els especialistes recomanen als protagonistes del programa són, per exemple: “Mengeu en la taula i no de peu en la cuina a qualsevol hora” “dormiu separats per a donar-vos compte del distanciament afectiu que existix entre vosaltres” “organitzeu una menjada amb amics i tu et disculpes públicament pel puntelló que els donares a ella” “prohibit parlar de treball el cap de setmana”.
Darrere d'eixa primera consulta, s'inicia un nou cicle de gravació d'una setmana que arreplega en imatges l'aplicació de les activitats per part de la parella.
Finalment, els psicòlegs visionen el material per a valorar els progressos. Al cap d'eixa setmana de seguiment, la parella torna a trobar-se en la consulta amb els psicòlegs per a una última avaluació de les millores aconseguides. El programa es tanca amb el pronòstic dels experts sobre el futur de la parella i la valoració que fan els protagonistes de tot el procés i el que l'experiència que ha suposat per a ells.
L'observació
La gravació en les cases dels participants compta amb un equip tècnic especialment dissenyat per al programa. Quatre càmeres i fins a 20 micròfons, situats en el saló, la cuina i el dormitori capten els moments de discussió, però també el llenguatge no verbal excloent-ne els moments més íntims de parella. Fins al més mínim gest és analitzat per la mirada experta de l'equip d'especialistes d'un programa que no furga en la intimitat dels seus protagonistes, que només pretén diagnosticar i tractar un problema.
La parella és perfectament conscient de la presència de les càmeres, però en un parell de dies s'obliden per complet de la seua presència i per això les seqüències captades són totalment reals, espontànies i naturals, sense pauta ni guió.
Tot el sistema, que s'activa amb sensors de moviment, està centralitzat en un rack que conté quatre ordinadors sincronitzats, un per cada cambra. Açò permet registrar imatges en temps real amb informació exacta sobre el dia, hora i el lloc en què s'han produït.
El manteniment d'este sistema requerix intervenció diària: les imatges queden registrades en discs durs extraïbles amb capacitat per a gravar més de 40 hores d'àudio i vídeo. Estos discos es canvien cada dia i a partir d'ací es construïx una línia de temps, de 24 hores, amb tot el que ha succeït en la casa.
Amb la informació que es recopila diàriament els terapeutes disposen d'un material que els permet observar el comportament de les parelles i establir les pautes per a ajudar a resoldre els problemes de la relació.
Els primers protagonistes
Moisés y Laura
Moisés, de 29 anys, i Laura de 27, porten set anys de relació i els últims tres han estat vivint junts en un pis que han comprat entre els dos.
Moisés treballa en una empresa familiar de confecció de roba eivissenca i Laura regenta una botiga de moda. Darrere d'una forta discussió, Moisés se'n va anar de casa i va passar unes setmanes amb els seus pares. Fins a eixe moment la seua relació sempre havia sigut bona.
Ambdós són dialogants i comprensius, però el treball i la rutina han creat una excessiva tensió entre ells i han sorgit seriosos dubtes de cara al futur de la relació. En 'Terapia de pareja' busquen un enfocament nou i un punt d'inflexió amb ajuda professional.
Carla y Alex
Alex es de Macedònia, té 26 anys i va arribar a Espanya fa més de 10. Treballa en una fàbrica de pa. La seua parella, Carla, és de Bolívia, té 34 anys i porta vivint ja 6 anys al nostre país. Treballava com a dependenta fins que va donar a llum al seu fill, que té 7 mesos, i que és en qui centra tota la seua atenció.
L'arribada del xiquet ha canviat profundament la relació de parella. No tenen temps l'un per a l'altre, hi ha més discussions... A més, Alex no col·labora molt en les tasques domèstiques i això és un reprotxe constant per part de Carla. Tenen previst casar-se molt prompte, però abans han volgut revisar la seua relació.
L'equip del programa
Arantxa Coca Vila
Es psicopedagoga familiar i analista transaccional. Llicenciada en psicopedagogia dirigix el seu propi centre de psicoteràpia infantil i adulta a Barcelona i exercix, des de 1999, com a terapeuta transaccional (escola humanista). Experta en la parella i les relacions personals, Arantxa Coca és professora de cursos sobre relacions personals en el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya.
En el camp editorial, ha publicat diversos llibres i articles en revistes especialitzades i a més és col·laboradora habitual, com a especialista en diversos temes de psicologia, en diferents mitjans de comunicació com de RNE-1, Catalunya Ràdio o Canal Català TV.
Mariano Betés de Toro
Farmàcia, Medicina, Psiquiatria, Filosofia… i així fins a un total de set carreres són les que ha estudiat Mariano Betés en diferents universitats de tot el món.
Expert en musicoterapia, porta més de 10 anys dirigint els cursos de postgrau en la Facultat de Medicina de la Universitat d'Alcalá. Després dels seus estudis de filosofia es va fer assessor filosòfic i va estar psicoanalitzant-se durant quatre anys. En este temps va aprendre moltes pràctiques com a terapeuta que intenta aplicar en una consulta particular, en la que té com a clients només als seus amics i persones més pròximes.
Begoña Odriozola
Llicenciada en Psicologia, compta amb un Màster en Teràpia Familiar i Postgrau en Teràpia Cognitiu-Social i és membre acreditat de la Societat Catalana de Teràpia Familiar, Societat Catalana de Sexologia i Societat Espanyola de Psicoteràpies Cognitives. Com a docent, entre altres, ha participat en els cursos Màster de Sexologia de les universitats de València i de Barcelona.
Col·labora habitualment amb diverses publicacions de caràcter divulgatiu i en distints espais televisius. Des de 1995, col·labora setmanalment en diferents programes de ràdio.
No hay comentarios:
Publicar un comentario