martes, 12 de junio de 2007

PRESENTADORS - IÑAKI GABILONDO

Llicenciat en Periodisme per la Universitat de Navarra, Iñaki Gabilondo va iniciar la seua carrera en el món de la ràdio amb 21 anys; en 1963 en Radio Popular (COPE) en Sant Sebastià, de la que va ser director amb 27 anys, i en 1969 va passar a dirigir Ràdio Sant Sebastià de la SER. Dos anys més tard, era nomenat director de la Cadena SER a Sevilla, el que li va portar al lloc de director d'informatius.

Set anys després, en 1978 es va incorporar als servicis informatius de la Cadena SER a Madrid per a dirigir Hora 25 i en 1980 va ser nomenat director dels Servicis Informatius de la Cadena SER.

Poc després va ser nomenat director d'informatius de TVE, i li va tocar estrenar-se en antena durant el 23-F, en la investidura de Calvo Sotelo, una situació excepcional que va forçar la seua primera aparició davant de les càmeres de televisió i el va obligar a assumir la responsabilitat de presentar durant un mes el Telenotícies de la nit, en les circumstàncies més difícils per a la naixent democràcia espanyola i l'exercici lliure del periodisme. Les tensions polítiques i la debilitat del Govern de Calvo Sotelo van obligar a la seua eixida de TVE i la del director general. Després del seu pas per la televisió pública va ser director general de Radio Televisión 16.

Va abandonar en 1983 el seu càrrec en Radio 16 per a tornar a la SER, on successivament seria director i presentador de Aquí la SER, Matinal SER, Pido la Palabra i Onda Media.

El 22 de setembre de 1986, es va fer amb el que seria el programa de la seua vida: Hoy por Hoy, que ha arribat a ser el programa més escoltat de tota la història de la ràdio espanyola. Però la ràdio no ha impedit que, mentrestant, fera algunes aparicions en TV: En familia (TVE, 1987 a 1989),Iñaki, los jueves (1990) en les cadenes autonòmiques, Gente de primera (1993) en TVE o Entrevista con; i, en 1996, va fer les entrevistes en Tele 5 de l'informatiu de Luis Mariñas.

Baix la seua direcció Hui por Hoy es va convertir en el programa de ràdio per excel·lència a Espanya i va batre tots els rècords d'audiència. Durant els primers anys, el programa de Iñaki Gabilondo en la Cadena SER va mantindre un intens duel pel lideratge de la ràdio amb l'espai Protagonistas de Luis del Olmo. No obstant això, des de la tercera onada de l'EGM en 1995, Hoy por Hoy és el programa més escoltat de la ràdio a Espanya. Així ho ha constatat el Estudio General de Medios durant 30 onades d'audiència consecutives.

A més de tot l'anterior, cada vegada que se celebraven eleccions a Espanya, es feia càrrec d'un especial sobre l'esdeveniment. I és presentador cada any de la gala dels Premis Ondas, junt amb Gemma Nierga.

En 2005 ha publicat el llibre Testigo de la Historia, una selecció de les seues entrevistes més interessants. Gabilondo ha entrevistat tots els presidents del govern; líders polítics de tots els partits; personalitats internacionals, escriptors, investigadors, actors, directors de cine, cantants i tots els protagonistes de l'actualitat.

El 30 d'agost del 2005 la Cadena SER anuncia que Iñaki deixa la direcció de Hui por Hoy per a ser el presentador de l'informatiu estrela del nou canal generalista espanyol, Cuatro. Gabilondo presenta l'informatiu de Noticias Cuatro de dilluns a divendres a les 21:00. En 2006, a més compartix la presentació del programa Cuatro x Cuatro amb Àngels Barceló, Carles Francino i Jon Sistiaga.

El 26 gener del 2007 va ser investit Doctores Honoris Causa per la Universitat Rei Joan Carles.

No hay comentarios:

Temps de Tele

Temps de Tele