lunes, 21 de mayo de 2007

ACTRIUS - LOLES LEON

Maria Dolores León Rodríguez , coneguda artísticament com Loles León (3 d'agost, 1952, Barcelona, Espanya), és una cèlebre actriu espanyola de cine i televisió. És coneguda per i per ser una de les més conegudes xiques Almodóvar, i dóna vida a anomenats personatges histriònics, com el de Paloma, en la sèrie espanyola de televisió Aquí no hay quien viva.

Loles León es va traslladar de Catalunya a Madrid per a emprendre una carrera com a intèrpret. En plena moguda madrilenya va conéixer a Pedro Almodóvar, qui li va oferir sengles papers en Mujeres al borde de un ataque de nervios (1987) i ¡Átame! (1989). Arran d'eixe contacte Loles Lleó va començar a quedar vinculada amb la classe progressista del país.

La dita imatge va quedar consolidada quan es va convertir en una de les actrius fetitxes de Vicente Aranda, qui la va contractar per a papers de repartiment en els films El amante bilingüe (1993) i Libertarias (1996), en la que moria desnavaixada a les mans dels àrabs aliats de Franco.

L'any següent va aconseguir el seu primer protagonista en la pel·lícula Amor de hombre. Arran d'este treball va prendre la decisió de no tornar-se al capdavant de cap repartiment.

En 1998 va rodar en Centroeuropa La niña de tus ojos, en la que va encarnar una criada que al final d'una experiència traumàtica en l'Alemanya nazi acabava abraçant la causa de la revolució. L'any següent va ser candidata al Premi Goya a la millor interpretació femenina de repartiment.

En 2003 es va fer amb un paper en principi reservat per a Loles León en Aquí no hay quien viva: la seua popularitat es va disparar pels núvols fins al punt que es va generar un debat en el país sobre la seua decisió d'abandonar la sèrie pel seu disconformitat amb el seu sou.

En 2004 va protagonitzar el primer curtmetratge de Julián Quintanilla, IMPLICACIÓN, que li va valdre el Premi a la Millor Actriu en el Festival de Cine de Girona.

En 2005 va reobrir les negociacions amb els responsables de Aquí no hay quien viva sense èxit. Als pocs dies Loles León va aprofitar el seu pas en el Festival de cine d'Islantillla (on es rendia homenatge a la seua figura) per a arremetre contra la productora Miramon Mendi.

Unes setmanes després va anunciar la seua participació en una nova sèrie titulada Fuera de control, protagonitzada també per Amparo Larrañaga, aprofitant l'ocasió per a lamentar-se sobre el fet que Pedro Almodóvar no comptara amb ella per al seu film Volver (2005).

Actualment participa en Antena 3 en la segona part de la sèrie "Manos a la obra", titulada "Manolo y Benito Corporeison".

No hay comentarios:

Temps de Tele

Temps de Tele