sábado, 12 de mayo de 2007

ACTRIUS -- LUISA MARTIN

Luisa encara conserva una fotografia que son pare José Luís li va fer als quatre anys i en la que va escriure: "La meua còmica filla Maria Luisa; tens fusta d'actriu, però serà bo això per a tu?"

Anys més tard, quan Luisa tenia dèsset anys i va decidir que volia ser actriu, son pare va influir en ella perquè es formarà com a tal i va ser llavors quan ingressa en la Reial Escola Superior d'Art Dramàtic a Madrid on es va graduar en 1980.

Posteriorment es va formar en el Laboratori de William Layton i en l'Escola de Teatre Clàssic Nacional. Va començar la seua carrera professional en el teatre en la companyia Teatre estudi 80.

Durant la dècada dels huitanta es va assaonar en els escenaris amb obres de teatre com Los viajes de Pedro el afortunado, Los escándalos de un pueblo, Los balcones de Madrid, Fedra, El rinoceronte, Aquí no paga nadie.

El seu debut televisiu va ser en 1990 en el programa de Teresa Rabal "La Guardería". Després vindrien altres com "Noche, noche" amb Pedro Ruiz i "Un, dos, tres... responda otra vez", on setmanalment interpretava diferents personatges.

El seu primer paper reeixit en la televisió va ser en 1993 amb el personatge de la Cloïssa la jove aprenent a pescatera de "Quien da la vez” sèrie ideada per Vicente Escrivá .

Però va ser en 1995 quan va aconseguir la seua notorietat arran de la participació en la sèrie Médico de familia a l'interpretar a l'assistenta domèstica Juani Ureña paper pel va aconseguir en 1996 el Premi Unió d'actors i en 1997 el premi millor actriu del Festival Internacional de Cine i Televisió de Cartagena d'Índies.

Darrere d'este parèntesi televisiu en 1999 i junt amb l'actor Juan Echanove s'embarca de nou en un reeixit projecte teatral "El Verdugo" de Luis García Berlanga i Rafael Azcona. La seua interpretació en el paper de "Carmen" li va valdre l'any 2000 el premio Miguel Mihura, SGAE, el premi Ercilla de teatre, Fotogrames de Plata i finalista dels Premis Max.

En eixe mateix any 2000 debuta en el cine amb la pel·lícula Terca Vida de Fernando Huertas. Més tard, en 2004 rodaria la pel·lícula Tiovivo 1950 de José Luís Garcí i l'any 2006 Trece Rosas de Emilio Martínez Lázaro.

En 2003 junt amb el seu company el productor Albert Bori van crear la companyia teatral Art Mitja Produccions amb què produïxen els seus propis espectacles . Després de divorciar-se de Albert Bori , és parella de l'actor Joan llaneras. Un d'ells va ser Historia de una vida (2004), on se reva trobar amb la seua companya de Médico de familia Isabel Aboy.

En l'actualitat, mentres continua treballant en teatre, és professora de monologuistes en "El Club de Flo" de La Sexta.

No hay comentarios:

Temps de Tele

Temps de Tele