lunes, 17 de marzo de 2008

EL CONCURS "EL TRAIDOR" PODRIA TORNAR A LA TELEVISIO


'El traidor' va donar el salt de les televisions autonòmiques a Cuatro en l'estiu de 2006. El game show no va registrar grans audiències, però va deixar un gran sabor de boca entre els espectadors i la crítica. L'espai que van presentar Luis Larrodera i Sergio Múñiz va reunir a un total d'11 hòmens i dones durant deu setmanes. Deu van ser autèntics concursants, mentres que un d'ells era un talp, o siga, un infiltrat.



Cuatro no ha tornat a confiar en el format, no obstant això, fonts pròximes a la cadena han comentat en més d'una ocasió que els resultats van ser satisfactoris i que per tant no quedava descartada la seua tornada. La veritat és que ja han passat prop de dos anys i són molts els espectadors que encara fan referència a 'El traidor'.

Segons ha conegut la premsa especialitzada en televisió, la productora -Four Luck Banana-, manté encara els drets d'emissió per a Espanya, de fet, en els últims mesos sabem que han treballat en algunes versions que podrien arribar a veure's en qualsevol moment. No obstant això, segons pareix encara no hi hi ha acord tancat amb cap cadena espanyola.

Les variacions del format

Edició setmanal.

Les tres edicions oferides fins a la data han reunit a un grup de persones anònimes que han hagut de superar diferents reptes a mesura que deduïen qui era el possible infiltrat. Les primeres edicions, emeses en ETB2 i TV3, estaven prèviament gravades i, per tant, deixaven fora de joc la participació directa dels espectadors. Cada setmana el programa expulsava a un dels concursants, concretament a la persona que més lluny estava d'esbrinar la identitat del talp del programa.

Es tractava de la versió original, no obstant això, si alguna cosa té 'El traidor' és la capacitat d'adaptació i adequació que oferix el format enfront d'altres espais semblants.

Directe.

La versió oferida per Cuatro es va diferenciar de la resta perquè les seues gales setmanals eren en directe. D'altra banda, el format es va mantindre practicament intacte a l'original.

VIP.

Com qualsevol altre programa, 'El traidor' compta amb la seua pròpia versió VIP. Es tracta d'una edició en què els participants anònims són vaig substituirdos per gent famosa que accepta involucrar-se en esta inquietant aventura durant un termini mínim de 10 setmanes. A Espanya són diversos els formats que han introduït la variant VIP en les seues edicions ('Gran hermano Vip', 'La granja', 'La isla de los famoSOS'...).

Diari.

La productora ha desenrotllat també una versió diària per a adaptar-se a les noves demandes de les cadenes. Tots els reality shows conten hui en dia amb un resum diari en què es narra el dia a dia dels participants. 'El traidor', a pesar de ser un game show, és semblant a un reality pel que el seu dinàmica pot adaptar-se perfectament a les exigències de les cadenes. 'El topo' podria tindre els seus resums diaris, amb els seus diferents reptes, i oferir l'expulsió setmanal al final de la setmana.

Fortalesa.

Segons ha conegut la premsa, la productora acaba de presentar a Berlín l'última versió del programa. Es tracta d'una edició d'allò més interessant ja que es desenrotlla quasi integrament en una fortalesa situada en la costa Sud d'Anglaterra. Els participants conviurien dins d'esta fortalesa del segle XX i tan sols eixirien fora per a realitzar els diferents reptes.

En estos moments, Four Luck Banana està tancant les localitzacions d'Anglaterra en les que tindrien lloc les diferents proves a les que s'haurien d'enfrontar els concursants.

Es tracta d'una versió en què la convivència es mescla amb l'aïllament, el que dóna al format un nou toc de misteri i suspens que el fan més atractiu si és possible.

Reality.

Per si no fóra poc, el format dóna la possibilitat de portar el seu "joc" fins a diferents escenaris i localitzacions. S'imaginen als concursants tancats en una casa amb un infiltrat? I en plena selva al més pur estil 'Supervivientes'?

Són només algunes possibilitats amb què conta el format. Al cap i a la fi es tracta d'introduir a un talp dins d'un grup, pel que l'escenari seria tan sols un al·licient més, en cap cas podria parlar-se de còpia o de plagi.

La dinàmica original

Els participants de 'El traïdor' saben que un traïdor viu entre ells i, per tant, la seua missió és descobrir-lo mentres aconseguixen superar totes les proves que els proposa l'organització del programa.

La missió de l'infiltrat consistix a obstaculitzar els concursants la resolució de les proves del programa. El repte, per tant, dels participants és desemmascarar el traïdor.

L'equip ha d'enfrontar-se cada dia a diferents proves valorades en una quantitat d'euros que es va acumulant en un pot. Allò que s'ha acumulat és el premi que es porta el guanyador en l'últim programa.

La capacitat de sacrifici, el treball en equip i l'habilitat innata dels concursants són clau a l'hora de superar amb audàcia els reptes imposats per la direcció del programa.

Al final de cada programa els participants han de respondre a un test en què s'els pregunta sobre la identitat del traïdor. El concursant que més lluny estiga de saber la identitat d'este infiltrat ha d'abandonar la seua aventura deductiva i, per tant, renunciar al premi que entre tots han anat acumulant.

'El traidor' és l'adaptació espanyola del format 'The mole'. El programa belga estrenat en 24 països amb notable índexs d'audiència va arribar a Cuatro el 12 de juliol del 2006 i de moment no ha tornat a tindre cap altra edició. Recentment, la cadena ABC ha anunciat la seua intenció de recuperar el format després de diversos anys fora de la seua graella.

De les autonòmiques a Cuatro

La productora espanyola Four Luck Banana va ser l'encarregada de realitzar per a les autonòmiques ETB2 i TV3 les versions locals d'este interessant format. L'audiència va ser desigual en cada Comunitat.

En Euskal Telebista el programa titulat 'El topo', presentat per Arantza Sinoba, va obtindre una discreta acollida (12%), mentres que en l'autonòmica catalana 'El talp' amb Pol Esquerre va registrar audiències prou acceptables, per damunt del 18%. De fet el seu final en Nit de cap d'Any va registrar un impressionant 31%.

Va ser la primera vegada que un reality show va passar d'una cadena autonòmica a emetre's a nivell nacional. Cuatro va decidir mantindre la dinàmica del format intacta, amb la mateixa productora, i amb el mateix sistema d'eliminació. Així les coses, cada setmana un concursant va tindre abandonar la seua aventura deductiva.

No hay comentarios:

Temps de Tele

Temps de Tele