miércoles, 26 de marzo de 2008

TVE CREARÀ UN CANAL CULTURAL A TRAVES DE LA TDT

Pere Roca -professional dels mitjans audiovisuals amb llarga experiència en el sector, docent en unes quantes universitats i llicenciat en Llengua i Literatura- serà el director del nou Canal Cultural que posarà en marxa pròximament TVE en col·laboració amb el Ministeri de Cultura. El nomenament ha sigut comunicat hui al Consell d'Administració de la corporació RTVE pel seu president, Luis Fernández.

Segons el protocol subscrit recentment amb l'esmentat Ministeri, la corporació RTVE es compromet a definir i desenrotllar un Canal Cultural integrat en l'oferta de TVE i amb caràcter multimèdia. El Canal haurà d'estar a ple funcionament a l'abril del 2010 (data de l'apagada analògica) amb una programació de 24 hores diàries. Amb anterioritat, s'iniciaran emissions en proves o amb programació reduïda. El Canal Cultural de RTVE comptarà amb la col·laboració directa del Ministeri de Cultura, que participarà en la definició dels objectius per mitjà de la firma dels oportuns convenis.

Un canal pro actiu

Pere Roca hi ha assenyalat que, en primer lloc, agraïx "a la corporació la confiança que m'atorga amb el nomenament. El càrrec comporta el que qualsevol professional dels mitjans audiovisuals anhela: espai de maniobra, continguts i alt risc. Espere estar a l'altura de les circumstàncies."

"En el seguisc XXI, la televisió hi hi ha eclosionat, pareix estar en totes parts i al mateix temps en cap", ha afegit el nou director del Canal Cultural. Baixa el consum tradicional, però creix una audiència pro activa en la busca de continguts. El Canal Cultural de RTVE no pot esperar passivament al ciutadà-espectador sinó eixir a per la seua audiència i confiar amb desvergonyiment en l'enorme atractiu de la seua matèria primera".

Pere Roca ha sigut, des de 2005 i fins ara, dissenyador i primer director del CDA (Centre de Desenvolupament Audiovisual), adscrit a l'Institut Català dels Industries Culturals. La seua activitat professional en el sector es remunta a 1977. Va ocupar, entre altres llocs de responsabilitat, la Direcció del departament de desenrotllament de la distribuïdora Filmax (1999-2004); la Direcció adjunta de Programes de la TVC (Televisió de Catalunya), entre 1996 i 1999, i la Direcció de la productora de documentals i reportatges Farringdon Films London (1996).

Paral·lelament, ha exercit la docència. Ha sigut professor en universitats espanyoles i d'altres països europeus en l'especialitat de desenrotllament de continguts i producció executiva.

TVE amb el Ministeri de Cultura

El Canal Cultural atendrà prioritàriament l'activitat cultural espanyola i en espanyol, el que implica, d'una banda, la que es produïx a Espanya -tant en castellà com en qualsevol dels idiomes oficials en l'Estat- i, d'una altra, la que es genera en espanyol, preferentment a Iberoamèrica.

El Canal Cultural garantirà una cobertura plena en el territori espanyol i tractarà d'aconseguir una presència el més àmplia possible en el món.

La corporació RTVE assumirà la gestió del Canal i inclourà en els seus pressupostos les partides corresponents per al seu funcionament correcte, incloent tant les aportacions específiques que puga rebre de les entitats col·laboradores com els ingressos que genere l'activitat del Canal, com ara vendes de drets, ingressos comercials i altres.

El Ministeri de Cultura contribuirà al finançament i gestió del Canal Cultural en la forma que es determine en els oportuns convenis de col·laboració que se celebren en desplegament del protocol subscrit amb TVE.

La corporació RTVE i el Ministeri de Cultura podran invitar, de mutu acord, a totes aquelles institucions i entitats representatives de l'àmbit polític, social, cultural i econòmic -considerades d'interés per al projecte- a participar en el Canal Cultural. Està prevista, en este sentit, la creació d'un Consell Assessor per a la gestió i la programació.

No hay comentarios:

Temps de Tele

Temps de Tele