lunes, 15 de octubre de 2007

TORNA A LA 1 "TENGO UNA PREGUNTA PARA USTED"

Els cent ciutadans que participaran el dimarts, 16 d'octubre, en la tercera edició de 'Tinc una pregunta per a vosté' en TVE i RNE estan ja seleccionats. Com de vegades anteriors, l'institut TNS-Demoscopia (Sofres) ha triat de forma independent -per a RTVE- una mostra representativa de la població espanyola actual.

Igual que en les dos primeres edicions del programa, TNS-Demoscopia ha buscat que estiguen reflectides en el grup totes les procedències territorials. També ha tingut en compte les edats -de 18 anys d'ara en avant-, les professions, la situació laboral –Ocupats, parats, jubilats, estudiants, ames de casa…- i les diferents tendències polítiques, prenent com a referència els resultats de les últimes eleccions generals de 2004.

Distintes procedències, edats i professions

Seguint estos criteris, han sigut triats per a estar en els Estudios Buñuel de TVE a Madrid el dimarts, a les 21:30 hores, 51 hòmens i 49 dones. En este centenar de persones hi ha 27 que tenen entre 18 i 31 anys; 25 entre 32 i 44; 26 entre 45 i 60, i 22 amb més de 60 anys.

Procedixen de les 17 comunitats autònomes i també estan representades Ceuta i Melilla. En funció del nombre d'habitants, les més representades són Madrid (16), Catalunya (13), Andalusia (12) i Comunitat Valenciana (10).

En el grup dels cent hi ha 62 empleats, 5 parats, 10 estudiants, 14 jubilats i 9 ames de casa. Entre les professions que exercixen els 62 empleats destaquen, en número, administratius (3), advocats (3), agricultors (2), camioners (2), i informàtics (2). Amb almenys un representant de l'activitat que exercixen hi ha: taxista, ramader, dibuixant, cambrer, arquitecte, becari, àrbitre, agent d'assegurances, músic, secretària, directiu de banca, infermer, consultor, director de col·legi, electricista, dependent de comerç…i així fins a completar la llista dels 62 seleccionats que tenen treball.

Per afinitat política han sigut triats 40 ciutadans pròxims al PSOE, 35 al Partit Popular, 6 a Esquerra Unida, 4 a Convergència i Unió i 3 a Esquerra Republicana de Catalunya. Tots els altres partits, amb almenys un escó en el Congrés dels Diputats, estan "representats" per un o dos ciutadans del grup de cent, en funció dels seus respectius resultats electorals.

La cita, el dimarts con Lorenzo Milá

Este dimarts, 16 d'octubre, estos cent ciutadans -representatius de la societat espanyola actual- plantejaran les seues inquietuds als líders de tres partits minoritaris amb representació en el Congrés i amb grup parlamentari propi en la Cambra Baixa: Esquerra Unida (IU), Convergència i Unió (CiU) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Cada un dels tres polítics tindrà trenta minuts per a respondre individualment -d'un en un- a les qüestions que els formulen els ciutadans.

La d'este dimarts serà la tercera emissió del format 'Tengo una pregunta para usted'. El 27 de març es va oferir el primer programa, en el que va intervindre José Luís Rodríguez Zapatero, president del Govern. El 19 d'abril va ser el torn per al líder de l'oposició, Mariano Rajoy.

Dijous passat es va dur a terme el primer assaig tècnic -amb actors que emulen el públic que participarà el dimarts en directe- en els estudis Buñuel de TVE, a Madrid. L'escenari d'esta tercera edició serà el mateix que l'utilitzat amb el president del Govern i amb el líder de l'oposició quan van estar en el programa.

El moderador del programa serà el mateix que en les dos primeres emissions: Lorenzo Milá, presentador de la segona edició del Telenotícies, l'informatiu líder d'audiència en la seua franja horària. També repetix el mateix realitzador, Antonio Casado, professional que exercix estes mateixes funcions en el TD2 de L'1 que presenta Lorenzo Milá.

En els assajos del dijous ha intervingut com "líder" l'actor que ja va fer este paper en les ocasions anteriors. Es tracta de José Cartón, qui es transforma en polític imaginari -en este cas de tres formacions esmentades- per a sotmetre's a les preguntes que li fan els "extres" contractats per als assajos.

Un format d'èxit

Quasi sis milions d'espectadors -5.834.000-, el 30,3% de l'audiència- van seguir l'estrena de 'Tinc una pregunta per a vosté', el 27 de març. En el primer programa va ser el president del Govern, José Luís Rodríguez Zapatero, el que va respondre a les preguntes dels ciutadans.

La segona emissió, el 19 d'abril, va ser vista per 6.338.000 espectadors, el 34,9% de l'audiència. Llavors, l'interrogat pel públic va ser el líder de l'oposició, Mariano Rajoy.

Este dimarts, 16 d'octubre, arriba el torn per als líders CiU, IU i ERC. Cada un d'ells tindrà trenta minuts per a respondre als ciutadans invitats.

TVE havia invitat també a este debat al president del PNB, Josu Jon Imaz. No obstant això, el dirigent del PNB va declinar finalment la invitació de TVE.

També a Catalunya

El format 'Tengo una pregunta para usted' també es va a poder veure pròximament a Catalunya, en sengles edicions especials. Els invitats seran el president de la Generalitat, José Montilla, el 20 de novembre, i el líder de l'oposició catalana i president de CiU, Artur Mas, el 18 de desembre.

Estos dos programes, que estaran moderats per Lorenzo Milá, s'emetran en desconnexió per a Catalunya per L'1 de TVE.

No hay comentarios:

Temps de Tele

Temps de Tele