lunes, 19 de mayo de 2008

LA SEXTA ESTRENA "EL CRUCIGRAMA"

La Sexta estrena a les 14:00 hores “El Crucigrama”, un nou concurs diari basat en el tradicional passatemps que presentarà l'actor César Lucendo.

Amb el llançament de “El Crucigrama”, produït per Martingala (“La ruleta de la suerte”, “¿Quién quiere ser millonario?”), la cadena reprén el gènere del concurs en la seua graella, després dels formats llançats en els primers mesos de vida de la cadena, “Apuesta en 20” i “No sabe, no contesta”.

“Igual que ha ocorregut amb la ficció nacional, que l'hem recuperat ara amb ‘La tira’, volíem obrir-nos a altres gèneres televisius com el dels concursos”, ha explicat la directora de programes de laSexta, Esperanza Martín, sobre l'estrena de “El Crucigrama”.

”Apostem per programes a llarg termini per a vertebrar la graella”

La intenció de laSexta al programar un concurs diari a les 14:00 hores és ajudar a vertebrar la seua graella. “Apostem per formats que siguen de llarg recorregut per a aconseguir-ho”, ha explicat Martín.

En este mateix sentit ha parlat el productor executiu de Martingala, Enric Lloveras, qui ha recordat que “La Sexta tiene tres fites que marquen la seua graella -‘Sé lo que hicisteis’, ‘El intermedio’ i ‘Buenafuente'-, i ‘El crucigrama’ permetrà portar eixa vertebració a una franja que comença a les 14 hores i que es caracteritza per l'alt consum televisiu”.

Obra pòstuma del creador de “La Ruleta” i “Jeopardy”

"El Crucigrama" és l'últim format creat per Merv Griffin, l'autor de programes d'èxit mundial com “La Ruleta de la suerte” o “Jeopardy” que va morir el passat mes d'agost.

Espanya, primer país europeu que emet "El crucigrama"

L'obra pòstuma de Merv Griffin va ser estrenada amb èxit als Estats Units el 10 de setembre del 2007, per a passar immediatament a emetre's a Canadà i Nova Zelanda, de manera que Espanya és el primer país no anglosaxó que oferirà el programa.

"El Crucigrama tiene tots els elements per a triomfar"

Lloveras està convençut que "El Crucigrama" té “tots els elements per a triomfar: progressió, competència i interactivitat a casa”.

“A més, els participants han de ser realment bons i demostrar el que saben”, ha dit el directiu de Martingala, quien ha explicat que en cada mots encreuats es mesclarà “la cultura solemne amb la popular, els frikis o els personatges de la televisió”.

La mecànica de “El crucigrama”

Quin és el diminutiu pel que es coneix a la Baronesa Thyssen? Com es diu el cantant veneçolà José Luis Rodríguez? Quin és la capital d'Estònia que va ser seu d'Eurovisió en 2002? O Què és el que hi ha en el cap dels estudiants?... són algunes de les preguntes del nou concurs diari de laSexta, la dinàmica del qual s'ajusta al tradicional joc.

“El Crucigrama” comptarà cada dia amb cinc concursants, dos principals i tres guilopos que jugaran per a fer-se amb el premi final a què només pot aspirar un i que podrà aconseguir els 3.000 euros.

Per a aconseguir-ho, a més de la cultura general, serà necessari també tindre sentit de l'humor i rememorar cançons, refranys, frases cèlebres, expressions populars, travallengües, anagrames… A més el presentador oferirà pistes als concursants que aportaran humor a este divertit concurs.

Normes de joc

L'objectiu del joc és resoldre un mots encreuats en un temps determinat. Competiran per guanyar cinc jugadors, uns seran “concursants” i altres faran de “guilopos” per a tractar de fer-se amb la seua plaça. Durant el desenrotllament del joc hi haurà tres fases diferents.

En la primera ronda del joc participen dos concursants

Cada una de les paraules dels mots encreuats del dia es mostra als concursants en orde aleatori per mitjà d'una quadrícula en blanc que representa el seu nombre de lletres i una pista per a esbrinar-la.

Una vegada coneguda la pista ambdós concursants tenen un temps assignat per a accionar un polsador i optar a resoldre la paraula. L'orde en què han polsat s'anota en les pantalles dels seus faristols i decidix el torn de resposta.

Si el concursant que ha aconseguit el primer torn esbrina la paraula correcta, l'import corresponent a eixa paraula pujarà al seu marcador. Si no contesta en el temps assignat o la resposta és incorrecta, eixa quantitat serà restada del seu marcador.

Si el primer concursant no ha contestat o ho ha fet incorrectament i si el segon jugador també haguera accionat el polsador dins del temps reglamentari, este intentarà resoldre la pista i s'aplicaran els mateixos criteris quant a la suma i resta del seu marcador. Els marcadors dels concursants poden tindre valors negatius.

Si la paraula és encertada, les lletres que s'encreuen amb les paraules que apareixeran amb posteritat apareixeran en eixes encreuant-la, facilitant la seua resolució. Si no és encertada, no apareixeran.

Els valors assignats a cada paraula dependran de la dificultat de la pista, de la fase del programa i del nombre de lletres que la componen. Estos valors seran de 50, 100 i 150 euros.

La primera ronda acaba una vegada complit el temps assignat a la mateixa

En la segona ronda tres guilopos s'unixen al joc i ocupen tres nous faristols situats darrere dels dels dos primers concursants. Per a cada nou torn de resposta els guilopos que creguen conéixer la paraula que busquem també tenen l'opció d'accionar un polsador dins del temps següent a la lectura de la pista.

A partir d'este moment, si qualsevol dels dos jugadors principals esbrina la paraula correcta, els guilopos perden qualsevol opció de contestar.

No obstant això, si un o els dos concursants responen erròniament o si no pressionen el polsador dins del temps reglamentari, cada guilopo que l'haja polsat dins d'eixe temps pot intentar resoldre la paraula correcta en l'orde en què hagen polsat fins que un ho aconseguisca.

En estes circumstàncies i si un “guilopo” respon correctament la paraula en joc en els mots encreuats, reemplaça a un dels dos concursants principals i suma la quantitat que haja guanyat en el torn de resposta actual al la quantitat que haguera en el faristol que acaba d'ocupar fent seua la nova quantitat.

- Si només un dels concursants principals respon incorrectament, el guilopo ocuparà el seu lloc.

- Si cap dels dos concursants principals pressiona el polsador per a contestar dins del temps, o si ambdós el pressionen però responen de manera incorrecta, el guilopo pot triar que faristol vol ocupar.

Com es deduïx d'esta mecànica de joc, qualsevol individu pot guanyar un premi substancial encara que done una única resposta correcta en tot el programa.
Si un guilopo té l'oportunitat de respondre i ho fa de forma incorrecta quedarà privat de torn (“bloquejat”) fins que qualsevol dels altres dos “guilopos” ocupe el lloc d'un concursant principal (li robe el faristol) o fins que els dos jugadors i els dos guilopos donen una resposta incorrecta en el mateix torn de pregunta.

Un guilopo bloquejat s'identifica perquè s'apaga la llum que l'il·lumina i es troba en penombra. Qualsevol concursant que perda el seu faristol a les mans d'un guilopo és relegat a la fila posterior i es convertix en guilopo fins que d'una nova resposta correcta.

Els cinc jugadors (dos concursants i tres guilopos) poden pressionar el polsador per a respondre (excepte, òbviament si un guilopo està bloquejat) no obstant això, el torn de resposta d'un concursant principal sempre té preferència respecte al d'un guilopo. El torn de resposta dels guilopos es determina independentment del dels concursants.

La segona ronda acaba una vegada complit el temps assignat a la mateixa. El concursant que tinga major import en el seu marcador (inclús comptant valors negatius) al final de la segona ronda consolida eixe valor, ho fa seu i guanya el dret a passar a la tercera ronda eliminant tots els altres jugadors que no guanyen res.

El la tercera ronda el concursant té dos minuts per a resoldre les paraules que encara queden en blanc en els mots encreuats. Pot triar l'orde en què vol resoldre tenint els mots encreuats complet a la vista amb totes les paraules ja resoltes ocupant el seu lloc. Si aconseguix completar els mots encreuats dins dels dos minuts reglamentaris sumarà a la quantitat que ja havia acumulat i 2000 euros més.

“Premi especial”

Al llarg de la primera i la segona ronda podem trobar-nos amb un o més premis especials. Un premi especial no es descobrix fins que un jugador ha resolt una paraula i aquelles després de les que s'amaga han sigut decidides per la direcció del concurs.

Una vegada descobert un premi especial el jugador que ho ha fet pot apostar la quantitat de diners que porta acumulat fins al moment o una fracció del mateix.

En el cas que tinga un marcador negatiu podrà apostar fins a 500 euros. En el cas de resoldre correctament la paraula l'import apostat pujarà al seu marcador, en cas de no encertar, serà restat del seu marcador

César Lucendo, el presentador

César Lucendo, de 29 anys, és Llicenciat en la Real Escola Superior d'Art Dramàtic. (R.E.S.A.D) i porta més de vint anys treballant en el món de la interpretació.

Va debutar sent només un xiquet en la sèrie de TVE El mundo de Juan Lobón, encara que va ser amb el seu personatge de Lucas en Médico de familia on va aconseguir la popularitat.

Dels seus últims treballs, destaca la seua participació en Hospital Central de Telecinco, el serial juvenil diari Amistades peligrosas, de Cuatro i Paraíso en La 1 de TVE.

També va intervindre en Lazos de Sangre (TV movie per a TVE), El Comisario (Telecinco), Manos a la obra, Abierto 24 horas, Tío Willy, Canguros i Hermanos de Leche, totes elles de Antena 3, o Luna negra i Calle nueva de TVE.

En cine, va participar en Pesadilla para un Rico i Catorce estaciones, de Antonio Jiménez Rico; i Chechu i familia, de Álvaro Sáez de Heredia amb Fernando Fernán Gómez.

En teatre, ha protagonitzat l'obra Pánico, de Vicente Granados, i va estar en La chulapona, de Gerardo Maya; La dama del Alba i El obispo leproso, de Gustavo Pérez Puig; i Perdidos en Yonkers, de Ángel García. También va comptar amb xicotets papers en sarsueles com Peter Grimes o La Revoltosa y un paper protagonista en una òpera.

Premi Ercilla de Teatro en el Festival de Bilbao, Lucendo dirige actualment Destino-Teatro, una escola productora-distribuïdora teatral que pretendre servir de pont entre la pedagogia i el món professional de la interpretació.

FITXA TÈCNICA

DIRECTOR: TITO ÁLVAREZ DE EULATE

SUBDIRECTORA: CARMELA HERRAIZ

PRODUCTOR EXECUTIU: ENRIC LLOVERAS

REALITZADOR: NACHO CORREA

PRODUCTOR: FELIPE PERNAS

No hay comentarios:

Temps de Tele

Temps de Tele